25. března 2015

Velký obrazový atlas dopravy (Jan Tůma)

Klíčovou knihou mého dětství byla tlustá kniha Velký obrazový atlas dopravy. Už je to mnoho let, mnoho jsem zapomněl. Ale určitě jsem si ji jako kluk prohlížel celá léta znovu a znovu. Nedávno jsem si ji půjčil od našich z knihovny.

Kniha se mi pořád líbí. Bez internetu muselo být tehdy docela veledílo, když jediný člověk, p. Jan Tůma, sestavil takovouto fotografickou encyklopedii všech dopravních oborů.

Kapitoly zahrnují železniční, silniční, vodní, leteckou a městskou hromadnou dopravu. Představena je vždy historie oboru, podán přehled nejen dopravních prostředků (třeba lokomotivy, vagóny), ale i infrastruktury (řízení dopravy, nádraží, návěstidla) a hlavně nechybí výhled do budoucna.

Kapitoly zahrnují i přehled zajímavostí, včetně například největších dopravních nehod. S pokračujícími roky jsou samozřejmě ty futuristické pasáže stále zábavnější.
Doprava v městě budoucnosti (Otis Elevator Comp.)

Fotografií je mnoho (633 černobílých a 90 barevných), téměř na každé stránce alespoň jedna. Všechny jsou pečlivě očíslovány a popsány; na každou fotografii se pak pomocí čísla odkazuje z hlavního textu - úžasné.

Ukázka stránky o osobních autech.

Pokud mě něco na knize zaráží, tak je to skutečnost, že téměř zcela ignoruje v textu i ve fotografiích československé reálie a vůbec východní blok. Vše je podáno německou perspektivou: mohu jen spekulovat, jestli to bylo dáno prameny, nebo jestli se atlas vydával i v exportní variantě. Tento prvek je ale opravdu markantní: nedivil bych se tolik třeba u výběru zajímavých automobilů - počet socialistických modelů byl v poměru k celkové světové paletě malý. Ale proč jsou z Německa a Francie i fotografie třeba nádraží, to je překvapivé.

Moderní společenský vagón.

Pro čtení je z dnešního pohledu příjemná konzervativní úprava: mít takovouto populárně naučnou lehkou knihu bez jediného infoboxu, to je přímo balzám na nervy!

Čtrnáctipruhová Dan Ryad Express-Way v USA.

Ale pár střídmých tabulek v knize je, abych to nepřeháněl. A dokonce i tato jedna infografika o výrobě automobilů. Opět si lze povšimnout posunu standardů: asi nikoho nezarazilo, když v publikaci z r. 1980 je uvedena statistika výroby z r. 1974, tedy v té doby již dosti neaktuální.

Infografika: poněkud nekonzistentní pojetí,
ale lze se zorientovat.

Kniha je výtečná, doporučuji; i když soustavně se číst absolutně nedá. Lze si v ní toliko namátkou listovat.

První věta knihy: Velký obrazový atlas dopravy vychází právě v době, kdy probíhají ve všech oblastech světové dopravy revoluční změny.

Poslední věta: Pomocí raket opouští již dnes Zemi a na Měsíci a později i na jiných planetách zahájí novou epochu dopravy kosmické.

Žádné komentáře:

Okomentovat