24. prosince 2015

Jdeme do galerie (Miriam Elia a Ezra Elia)

Malinkou, krásně provedenou knížku mi půjčila australská kolegyně.


Jdeme do galerie má pouhých 45 stránek: vždy pravou stránku zabírá obrázek a levou stránku několik kraťounkých vět.

Pomocí googlení jsem pochopil, že se jedná o parodii na klasickou sérii naučných obrázkových knížek pro děti, která se jmenovala Ladybird Books.

Jdeme do galerie se věnuje chápání moderního umění. Středostavovská maminka bere své dvě děti, Susan a Johna, do galerie na výstavu "Smrt významu".

V duchu parodie a ironie se nese celá kniha včetně předmluvy a tiráže.
Vesele kolorované ilustrace umožní vašemu dítěti si nenásilně osvojit ochromující středostavovskou sebenenávist, která je obsažena v každém uměleckém díle.
Prakticky celá kniha je dostupná online po zadání jejího názvu do google; avšak pozor, naleznete i dvojstránky dělané ve stylu Jdeme do galerie, které však v knize samotné nejsou.

Dám sem jednu ukázku, přičemž se vyhnu posledním stránkám knihy se skvělou (a vygradovanou) pointou, abych něco nechal i pro případné čtenáře.

Ukázka.

Zdá se, že původní dětská série Ladybird podnítila k parodiím i jiné autory. Existuje i velice lákavá série se slibnými názvy Krize středního věkuManžel (jak to funguje)Manželka (jak to funguje)Hipster či Kocovina.


Série jiných autorů,
parodující stejné dětské knihy Ladybird.

Knížka je nádherně vyvedena v pevných deskách malého formátu, vytištěná na tónovaném papíru. Myslím, že může skvěle posloužit jako dárek pro určité lidi. (I když uznávám, že zrovna dneska je právě pozdě pro tipy na dárek.)


První věta knihy: Vzali jste poslední dobou děti do galerie?

Poslední větu výjimečně vynechávám, naznačovala by pointu.

Související:
- o parodii na stejnou sérii dětských knížek na téma Krize středního věku jsem psal zde.
- Kocovina - zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat