10. dubna 2016

Plameňák na konci léta (ed. Jakub Němeček)

Je to paráda, když má člověk ke knize ještě nějaký osobní zážitek. Sborník povídek Plameňák na konci léta jsme si třeba pořídili přímo při osobním seznámení s jejím vydavatelem a editorem p. Němečkem.

Když píšu o vydavatelském počinu bratra mého kamaráda, tak jsem pozitivně podjatý. Myslím však, že tenhle sborník se objektivně podařil. Ztělesňuje velkou radost ze čtení: ke čtení láká už předem promyšlené provedení knihy (grafika obálky, malý sexy formát) a čtenářskou radost udržuje i její obsah - krátké srozumitelné průvodní slovo editora odůvodňující volbu jednotlivých textů (jeho oblíbené sci-fi povídky amerických autorek o ženských postavách, ale tím koncept nekončí) a hlavně hezky vybrané samotné povídky.

Nechce se mi rozepisovat se jednotlivě o každé ze šesti povídek (informace na webu vydavatele jsou zde). Žádná nevyčnívá negativně. Z mého pohledu jsou seřazené zhruba vzestupně dle kvality, zmínil bych se tedy jen o posledních dvou, které se mi líbily nejlépěji.

Předposledním textem je výtečná povídka Šest měsíců, tři dny od pí Charlie Jane Andersové, jež vypráví o milostném vztahu dvou lidí, kteří se od ostatních odlišují tím, že mají schopnost vidět do budoucnosti. Poznačil jsem si z něj tuto jednu větu - nevím, zda je izolovaně zajímavá:
Tenhle rozhovor je příliš divný na to, aby jej člověk vedl nahý.
Naprosto rozkošná je pak poslední povídka Hejno zahradních plameňáků od pí Pat Murphyové. Tato povídka jediná je mimo žánr fantastiky; p. editor ji prostě zařadil, protože se mu hodně líbí, čemuž rozumím. Vypráví o hravém střetu mezi předsedou sdružení vlastníků nemovitostí v jednom americkém satelitním městečku a nekonvenční vlastnicí jednoho z domů. Povídka je strukturovaná podobně jako pohádky: konfliktní situace je jasná hned na počátku a opakuje se postupně v různých modifikacích. Vše začíná přistěhováním nové sousedky a následuje několik kol jejích střetů s poněkud úzkoprsým předsedou sdružení vlastníků nemovitostí; jejich spor se vždy projednává na schůzi sdružení. Výsledek každého kola diskusního "souboje" se pak projeví v doplnění stanov sdružení. Na to pak navazuje nová provokace sousedky atd. Asi nikoho nepřekvapí, že předseda, který pokaždé žádá upřesňování a zpřísňování stanov, nakonec narazí na starobylou moudrost, že mít doslova splněné vlastní přání se může ošklivě vymstít.

Sborník povídek Plameňák na konci léta se mi líbil, mohu ho každému doporučit.

Databáze knih: 100 % (2 hodnocení)
Goodreads: 80 % (2 hodnocení)

První věta knihy: Tato kniha budiž věnována všem snílkům.
Poslední věta: Pomyslela jsem na kruhy na vodě a říkala si v duchu, jak dlouho asi takové zůstane.

4 komentáře:

  1. To vypadá dobře, díky za tip. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. sci-fi povídky amerických autorek o ženských postavách? Tak do toho určitě půjdu. Sci-fi jsem četla, když jsem byla mladší, ne moc, ale občas jsem si něco ráda přelouskala. Toto mě navnadilo, takže děkuji za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědav - to samé jako u p. Hlandera :-)

      Vymazat