28. května 2016

Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila (Tomáš Němeček)

Netušil jsem původně, že p. Němeček bude autorsky pokračovat v seriálu pro mládež o osobnostech českých dějin v edici Velikáni do kapsy. Prozradil mi to před nedávnem už jeho p. bratr a nyní jsem získal přímo od autora darem druhý díl, který je věnován p. Karlu IV.

Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila se podařilo vydavateli a autorovi načasovat prakticky přesně na karlovské výročí, které letos řádí našimi médii velikou silou. Byl jsem intenzitou karlovských oslav docela překvapen. Mám osobně teorii, že příslušné instituce si vyzkoušely oslavu středověkého výročí loni na p. Husovi, takže letos na p. Karlovi IV. mají vše již nacvičeno a mediální stroj jede jako po másle.

Druhý díl série Velikáni do kapsy se drží toho, co již známe z prvního dílu. Jde o kombinaci mnoha ilustrací (opět  od p. Chluda) a stručného textového komentáře. Na styl p. Chluda jsem si již zvykl a jeho ilustrace se mi postupem času líbí čím dál více. Podíl obrázků je tak veliký, že by se možná dalo mluvit téměř o komiksu s komentářem; ilustrátor je v tomto případě podstatným spoluautorem.

Jak jsme viděli již v prvním dílu o p. Husovi, i p. Karel IV. je zobrazen s maximálním soustředěním na reálně existující osobu, na jednoho z mnoha příslušníků tehdejší evropské elity, který se však svými činy dovedl povznést nad ostatní. Je cítit, že autor se snaží ukázat příběh co možná nejvíce z pohledu hlavního protagonisty. P. Karel je stavěn před problémy, které musí řešit, byť často jeho prostředky jsou omezené a okolnosti nepříznivé. Čtenář má pochopit, že nic nebylo předem dané a jasné.

Jak by mohl vypadat úkolníček
mladého p. Karla po převzetí vlády.
 
Hlavní myšlenky knihy jsou často jen naznačovány, vyplývají nepřímo z akcí protagonistů. P. Karel musel neustále konat, a sice konat promyšleně, ale rychle a rozhodně (anebo jak se říká ve filmu Bílá paní: "zásadově, ale takticky!").

Již v prvním dílu jsem chválil, že p. Němeček dotahuje do konce příběhy vedlejších protagonistů (tj. uvádí, jak to dopadlo dále s lidmi, s nimiž se p. Karel setkal); též nepřechází mlčením logické, byť třeba jednoduché otázky. Například každého někdy v případě p. Karla IV. napadlo, proč přesně byl čtvrtý. Pro práci p. Němečka je typické, že tento detail nejen vysvětlí, ale uvede i okamžik, od kdy se sám p. Karel označoval za čtvrtého, a vyjmenuje rovnou pro pořádek i prvního, druhého a třetího Karla. Sympatická vlastnost - jak ji nazvat? Uživatelská přívětivost?

Své jablíčko vložím do plechovky pána číslo 4.
 
Kniha mi pomohla urovnat si celkový obrázek, se kterými lokalitami v Evropě je vlastně působení p. Karla IV. spojeno: narození v Čechách a odebrání matce, výchova ve Francii, mládí v Itálii, vláda v Čechách, časté pobyty na oblíbených místech v Německu, cesta do Francie ve stáří a smrt v Čechách.
 
Četba mě vzala za srdce nejvíc v samém závěru. Uvědomil jsem, že p. Němeček mě ve svých knihách dovede celkem spolehlivě vždycky někde dojmout. Zde se mu myslím obzvláště vydařil popis konce života: p. Karel se v pokročilém věku vydává na překvapivou výpravu do Francie, kde hovoří v soukromí s příbuznými své první manželky (kterou měl patrně celý život rád, byť v zájmu dynastie se znovu a znovu ženil až do celkem vysokého věku), vrací se do Prahy a následně umírá.
 
Mužný život: neustálá akce, soupeření, charakter
ale i chyby a emoce.
 
Vedle toho, že v knize je shromážděno mnoho údajů, které jsem neznal, bylo součástí mé četby i sportovní pátrání, jestli vím něco o Karlovi IV., co v brožuře chybí.
 
Tentokrát to bylo těžké. P. Němeček má jednu kapitolu věnovanou skutkům p. Karla IV., které můžeme považovat za sporné či přímo nemorální. Mezi temnými stránkami vlády p. Karla IV. nemá jednu záležitost, která mě osobně zaujala, když jsem se o ní nedávno dozvěděl. P. Karel IV. otevřel zemi naplno působení západních vlivů; v rámci toho Čechy poznaly v Karlově době poprvé kacířství (v podobě příchodu tzv. Valdenských). Tyto kacíře pak p. Karel IV. dost brutálně potíral, nejméně 200 z nich bylo tou dobou u nás upáleno.
 
Pronásledování Valdenských je stručně připomenuto ve velice pěkné přednášce p. Šmahela, která je k dispozici na youtube. (Dostal jsem se k ní náhodou loni v souvislosti s husovským výročím: p. Šmahel v té přednášce ze současného vědeckého hlediska komentuje filmovou husitskou trilogii p. Vávry z 50. let.)
 
O upalování kacířů (Valdenských) za doby p. Karla IV. se hovoří krátce v čase po 7. minutě videa.
 
P. Zikmund, liška ryšavá, se s tím upalováním
vlastně celkem potatil (cca 7. až 10. minuta videa).
 
Závěr: kniha mi udělala velikou radost, mohu ji doporučit.
 
 
První věta knihy: Tato kniha by nevznikla bez práce řady historiků, kteří věnovali velkou část svého života bádání o Karlovi IV.
 
Poslední věta: Adieu, mes amis!
 
 
Databáze knih: 100 % (z 1 hodnocení - já:-) )
Goodreads: 100 % (dtto :-) )
 
 
 

 
 
 


2 komentáře:

  1. jn: Mě se ta kniha taky moc líbila, a to nefandím jen jako nadšená manželka (Husa jsem nedočetla :-( ) Karel IV. je náš opravdový superhrdina, je snadné se do něj po přečtení knihy zamilovat. Drobné upalování mu pak člověk snadno odpustí....

    OdpovědětVymazat
  2. Je to pravda: K4 je v realitě, co je ve fikci Eso Rimmer - největší frajer vesmíru.

    OdpovědětVymazat