12. října 2016

V jako vendeta (Alan Moore, David Lloyd)

Pan Moore je taková hvězda grafického románu, že jeho jméno znám už i já. A to se o komiksy zajímám jen povrchně.


Dnes se dostávám k další položce z hromady komiksů, které si manželka půjčila od své kamarádky. Až následně jsem se podíval, kolik takový grafický román vlastně stojí - a protočily se mi panenky. Ještě, že si je jen půjčujeme!

Je ale pravdou, že jde o nádhernou publikaci. A vůbec by mě nepřekvapilo, pokud by po letech hodnota takovéto knihy začala stoupat.

V jako Vendeta je nádherná kniha. Dost možná nejlepší grafický román, který jsem zatím držel v ruce. Seriál vycházel v 80. letech a popisuje tehdejší blízkou budoucnost - rok 1997.

Už z informace o času děje lze tušit, o jakou pochoutku pro fajnšmekry jde. Předpověď budoucnosti, která je pro nás už minulostí - to myslím nikdy nezklame.

A to jsem ještě neuvedl, že děj se odehrává v postapokalyptické Anglii; po jaderné válce uskutečnili radikální konzervativci své plány a doslovně na troskách starého světa zavedli fašistický stát.

Pan "V", osamělý bojovník proti pravicové totalitě,
nosí masku a klobouk, které - pokud mohu soudit dle obrázku na Wikipedii -
ukazuje slavného historického londýnského atentátníka
p. Guye Fawkese. Jestli se nepletu, podobná maska
dnes symbolizuje hnutí Occupy.

Nechybí všudypřítomná propaganda, koncentrační tábory, vnitřní intriky uvnitř policejního státu, cynické manželky vládnoucí slabošským manželům.

Další londýnský ohňostroj.

V mnoha směrech navazuje V jako Vendeta na 1984, nesmrtelný vzor všech anglických totalit. V jako Vendeta je však navíc i akčním příběhem, v němž hlavní protagonista (nikoliv však vypravěč) je superhrdinou, který zatápí celému režimu a nádherně se mstí zlým zlákům.

V depresivním úvodu autor uvádí, jak nesnesitelná mu připadala atmosféra thacherovské Británie 80. let; až uvažoval o vystěhování.

Grafický román V jako vendeta doporučuji. Vedle vážného příběhu, který je programově v opozici proti rozšafnosti a šaškování, které ovládají mainstreamová média, mě toto dílo zaujalo i jako doklad, jak zaryté a zdatné odpůrce měli doma angličtí konzervativci.


První věta knihy: Dobrý večer, Londýne.

Poslední věta: ... a pak už je pozdě.


Databáze knih: 93 % (ze 203 hodnocení)
Goodreads: 85 % (z 211 044 hodnocení)

Žádné komentáře:

Okomentovat