1. října 2017

Zbavte se nepořádku s feng-šuej (Karen Kingstonová)

Knihu mi zapůjčila kolegyně z práce, která má zálibu v úklidu a feng-šuej.


O feng-šuej celkem nic nevím, vyjma nějakých základních informací, které jsem kdysi pochytil snad v novinových rubrikách o bydlení.

Od knihy jsem očekával, že mi dodá energii uklidit pár částí bytu, do kterých se mi nechce; hlavně jsem mlhavě myslel na bedny s dokumenty, možná na nějaké staré oblečení a třeba i na šuplík s kabely. Ještě více než k úklidu kniha motivuje k vyhazování věcí, neboť vychází z myšlenky, že vedle špíny a neuspořádanosti vzniká nepořádek (a vůbec problémy v životě) především z hromadění věcí, které na nás působí negativně.

Tuto funkci kniha výtečně splnila: skutečně se přečte snadno a rychle a v zásadě nelze po přečtení zareagovat jinak, než alespoň malým úklidem a vyházením pár věcí, které si to zaslouží.

Dostal jsem jasný návod, které věci si mám nechat:
1. Pozvedne tato věc hladinu mé energie, když na ni myslím nebo ji vidím?
2. Opravdu mám tuto věc rád?
3. Je to opravdu k užitku?
Navíc kniha poskytla tip, že na uklízení si na sebe mám určitě obléct alespoň něco červeného!

V tomto směru vidím i své celkové hodnocení: účelem této příručky je motivovat k akci a tuto funkci plní. Příručka vede čtenáře k prožití radosti a osvobozujícího pocitu z vyházení starých krámů. Málo platné, překonání lenosti a nechuti k obtížnému úkolu a udělání si pořádku je hluboce správnou a zdravou činností.

Pí Kingstonová vede tu nejpřímější linku od čistoty a pořádku v bytě k uspořádanosti myšlení a života vůbec. Jednoduše a přímo vybízí k sebepoznání, k formulaci životních priorit. Co může být správnějšího a pro čtenáře prospěšnějšího?

Z hlediska analýzy problému byla pro mě cenná pasáž, v níž se autorka zamýšlí nad důvody, proč nějakou věc nechceme vyhodit. Zajímavý postřeh je, že často je důvodem strach z budoucnosti: řadu věcí, jež skladujeme, bychom totiž využili pouze v případě, že se naše budoucnost vyvine dosti katastrofickým směrem.

Přestože text je stručný, rozvádí myšlenku úklidu nepořádku do dalekosáhlých aspektů: významná (a pozoruhodná!) část je třeba věnována čištění střev, vedle toho se zmiňuje též o time managementu.

Nepřekvapilo by mě, pokud mi rady z této knihy zůstanou vryty do paměti dlouho a budou mi pomáhat v každodenním rozhodování.

Přesto nelze zamlčet, že funkčnost knihy Zbavte se nepořádku s feng-šuej z hlediska účelu ponechává otevřenou otázku ohledně použitých prostředků. A tyto prostředky jsou občas na jednu stranu strašné, na druhou stranu jsou však legrační a asi - alespoň některé - podporují blahodárný účel.

Zejména jde o pozitivní příklady z poradenské praxe pí autorky. V knize se průběžně uvádějí skutečné příklady a děkovné dopisy vděčných klientů. Zkuste si vymyslet nejabsurdnější variantu, kterou byste do příručky zařadili! Určitě nedosáhnete úrovně srandovnosti, kterou přináší kniha.
Komora plná nepořádku například ve vaší oblasti Prosperity může ve vašem životě zapříčinit finanční problémy. Jeden účetní, který se zúčastnil mého semináře, se rozhodl, že to otestuje. Jeho firma zažívala propad a on si všiml, že v oblasti Prosperity v jeho kanceláři je hromada rozbitých zrcadel a dekorací. Vyklidil je a byl překvapený, když během několika málo dnů obdržel ne jeden, ale hned dva telefonáty s dotazy - a získal tak dva nové, velké klienty.
Nebo:
Četl jsem Vaši knihu... a doteď jsem se zbavil většiny nepořádku a rád bych vykonal obřad úplné očisty prostoru. Začal jsem uklízet před dvěma týdny a od té doby jsem získal tři malé výhry - dvě v loterii a jednu v tombole. Vzhledem k tomu, že nikdy nic nevyhrávám, sotva to může být náhoda!
He he... no nic, hned se mi bude lépe uklízet, jdu si obléct něco červeného:-)

Méně funkční je bezostyšné sebevychvalování autorky.
Mám vysoce vyvinutou schopnost vidět, slyšet, čichat, chutnat a cítit energii, takže když začínám s konzultací, nejprve projdu celý vnitřní obvod budovy a energii "čtu" pomocí rukou.
Jsem ženatý, ne úplně nezkušený muž: ukažte mi spíš ženu, která NEMÁ vysoce vyvinutou schopnost vidět, slyšet, čichat a chutnat!!!

Knihu přesto nakonec mohu doporučit: místy legrační manýry její účinek spíš posilují, než by škodily.

Možná byl můj dojem příznivě ovlivněn i tím, že v posledním roce jsem experimentoval s meditací na zenovém kroužku a od buddhistického vedení jsem si zvykl na značnou přímost myšlení a jednání, která pro mě zpočátku byla dost nezvyklá a někdy možná až brutální.

A při všem kroucení hlavou a zdvihání obočí nad detaily si - i mužský čtenář - nakonec uvědomí, že mu příručka dala dlouhou řadu praktických tipů, jakož i námětů pro zamyšlení nad nesprávnými automatismy života.


První věta knihy: Kdysi jsem potkala ženu, která se vydala na cestu kolem světa téměř jen s lístkem do prvního města v kapse.

Poslední věta: A až se vás zmocní pocit klidu a prožitek smyslu, který se s klidem pojí, už nikdy nebudete mít potřebu nepořádku.


Databáze knih: 89 % (ze 48 hodnocení)
Goodreads: 80 % (z 2 456 hodnocení)

2 komentáře:

  1. To je vtipné :D Uklízíte od té doby v červeném? :D
    Já k podobným knihám nechovám důvěru, jde to mimo mě, ale celkem chápu, že nějaký placebo efekt to mít může.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedině v červeném! Tyto knihy asi mají objektivně spornou hodnotu; záleží ponejvíc na tom, zda konkrétní čtenář je zrovna naladěn na to, aby ho zrovna konkrétní příručka postrčila k akci.

      Vymazat