6. října 2024

V odlesku Hollywoodu. Čeští a českoslovenští konzulové v Los Angeles (Jaroslav Olša jr.)

Pan vydavatel mi poskytl novou knihu pana Olši o českých konzulech v Los Angeles.


Autor je sám aktuálním českým konzulem v L.A., takže knihou zachytil historii úřadu, který aktuálně sám zastává.

Nikdy by mě nenapadlo, že může být zajímavé číst si o konzulech. Ale je. Lidská zvědavost je nejkrásnější, když je otevřená a zcela nepředpojatá. Proto není důvod, proč by pro zvídavého čtenáře neměla fungovat zrovna tématika českého konzulátu: když autor jako pan Olša umí výborně psát a vypráví poutavé příběhy několika lidí, kteří na západní pobřeží Severní Ameriky sloužili v administrativní podpoře krajanů, tak je čtení potešením.

Kniha nabízí několik kategorií příběhů: první etničti čeští konzulové byli lidé, kteří začali z naprosté nuly a pozoruhodně se vypracovali. Další linií je pohled z USA domů do staré vlasti: konzul je vždy určitým vyslancem domova a příběh konzulátu poskytuje zvláštní filtrovanou perspektivu zpět na vývoj v kotlině. Dále je tu klientela konzulátu, tj. krajané v cizině, a nakonec samozřejmě i samotná hostitelská země, tj. stát Kalifornie.

Kapitoly jsou řazené chronologicky a stručně popisují osobnosti a práci jednotlivých konzulů. Konzulové v L.A. sloužili dlouhá léta zadarmo (coby honorární konzulové), až postupem doby byl úřad profesionalizován a obsazován placenými diplomaty. 

Do deníčku bych si rád poznačil tyto nesouvislé poznámky:

- Dlouhou dobu se knihou táhne problém, že historicky bylo jako významnější vnímáno San Francisco, a tak nemálo zemí udržovalo konzuláty v San Franciscu i v době, kdy Los Angeles bylo podstatně významnější.

- Rakousko nedávalo vztahům s USA prioritu. Ve druhé polovině 19. století jmenovala Vídeň několik honorárních konzulů v USA, ale byli to lidé, kteří nemluvili česky. Česká komunita ve Státech navíc zahrnovala i politickou emigraci z doby po revoluci r. 1848. Takže vzájemné vztahy úřady rakousko-uherské unie a americkými Čechy byly mizivé. Kniha cituje z historika p. Tomáše Čapka:

Na konsuláty a vyslanectví pohlížel našinec jako na nepřátelskou půdu a vkračoval na ni jen, když nebylo vyhnutí. Není pamětníka, že by byl vyslanec nebo konsul, tak rád a časo se blýskající na festech Rakušanů a Němců, přišel na českou slavnost. Pravda, nikdo vyslance ani konsuly nzval. Sami též nepřicházeli, dobře vědouce, že by nebyli vítáni.

- Vynikající je medailonek p. Francise Korbela, prvního Čecha, který sloužil jako rakousko-uherský honorární konzul pro Kalifornii. Pocházel z Bechyně a jako mladý se zapojil do revolty r. 1848. Do USA utekl zcela bez prostředků a cestu sotva přežil.

V Brémách dostal jako politický uprchlík zdarma lístek na loď no New Yorku a k tomu ještě deset dolarů na cestu. Už cesta plachetnicí byla očistcem, nejenže trvala 64 dní, ale, jak Korbel vzpomíná, "já nemohl ísti nic než lodní suchar, když jsem z něho plíseň nožem ořezal a suchar hodně kladivem neb sekerou rozbil a ve vodě namočil."

Poté, co přežil první období jako dělník v továrně na doutníky, začal se stavět na vlastní nohy tím, že začal vyrábět krabice na doutníky. Časem přizval za oceán i své bratry z Čech. 

Přesvědčil bratry, aby převazli malou pilu a sám ji pak začal řídit. Korbelové poté nakoupili rozsáhlé pozemky v okolí, začali ve velkém těžit sekvojové dřevo, které na vlastních zámořských lodích vyváželi do Evropy a Latinské Ameriky, rozšířili pilu, začali pěstovat dobytek a nakonec i vyrábět sýry. Aktivity firmy F. Korbel & Bros. se stále více začaly přesunovat na sever od San Francisca, firma prodala výrobnu krabic na doutníky a v roce 1881 také časopis The Wasp. O pouhý rok později pak Korbelové na vykácených pozemcích založili svou první vinici.

Wow. Osud toho pána je fascinující a nechci ho tu celý opisovat. Pozoruhodné je i to, že i coby politický uprchlík si upravil vztah s Vídní a úřad konzula vykonával coby český vlastenec, ale ke spokojenosti vídeňské vlády.

- Pozoruhodným okamžikem byla i okupace českých zemí Německem. Český ministr zahraničí vydal konzulům strohý příkaz, aby vše vydali Němcům a následovali jejich pokynů. Každý konzul v zahraničí se musel rozhodnout, zda tohoto pokynu uposlechne a podřídí se výzvě německého konzula, nebo zda pokyn odmítne. Tak se stalo i v Los Angeles, kde dlouholetý československý konzul dr. Janovský odmítl podřídit se Německu a přidal na stranu exilové administrativy.


Bohuš Beneš ovlivňuje Hollywood.

 - Pro konzulát v L.A. bylo vždy podstatným faktorem i centrum filmového průmyslu v Hollywoodu, kde působilo mj. i mnoho židovských uprchlíků z Republiky a z Německa, jakož i německých antifašistů. Kniha ukazuje, že tyto kruhy byly Československu setrvale příznivě nakloněny, silně pak především za války. 

Hitler's Madman (1943)
 

V té době byl konzulem v San Francisku p. Bohuš Beneš, zeť presidenta p. Edvarda Beneše. Kniha ukazuje, že jaké měl tehdy čs. konzul možnosti a ambice vůči hollywoodské filmové tvorbě: producenti mu umožňovali zasahovat do scénářů a i hotových filmů s nacistickou tématikou tak, aby vyznění odpovídalo českým zájmům.

Kniha je útlá, psaná je svižně a jistě ji k čtení doporučuji - už pro úžasnou obrazovou výbavu, kdy dobové plakáty, inzeráty, fotografie a výstřižky z tisku jsou na každé stránce.


První věta knihy: Obyvatelé Čech a Moravy měli o americký kontinent zájem už od doby, kdy se dozvěděli o Kolumbově objevu Evropanům neznámé země.

Poslední věta: To vše bude znamenat další zvýšení významu i práce českého generálního konzulátu na západním pobřeží Spojených států.



 



Žádné komentáře:

Okomentovat