10. července 2024

Svatokrádež (SPQR #3, John Maddox Roberts)

Obnovili jsme dvě skříně na knihy a při té příležitosti jsme protřídili opět po letech naše knihy. Na jednu kupičku jsem si dal knihy, které nebudu nejspíš schovávat, ale před rozloučením si je ještě přečtu.

Upřímně si nevzpomínám, kde jsme přišli k detektivce z prostředí antického Říma. Konkrétně se jedná o třetí díl série se stejným detektivem - p. Deciem Ceciliem Metellem ml.  Mladý muž z vysoce postavené římské úřednické rodiny se vrací do hlavního města a stává se senátorem. Vedle toho vyšetřuje záhadná úmrtí a sám se zaplétá do násilných dějů.

Každý čtenář musí myslím obdivovat konstruktérskou práci na tom, aby autor vytvořil nejen víceméně detektivní příběh, ale ještě ho věrohodně zasadil do reálií konce římské republiky. V ději jednají ty nejvyšší vrstvy Říma, nejslavnější historické osobnosti, takže vše musí zapadat i do skutečných dějinných událostí.

Na konci obsahuje toto vydání krátký slovníček dobových pojmů a reálií.

Tento díl uspokojivý zejména tím, že se odehrává v počátcích kariéry p. Gaia Julia Caesara a zásadní roli v něm hraje tzv. první triumvirát, který uzavřel p. Ceasar s p. Krassem a p. Pompeiem. Tento historický fakt mi z dějepisu utkvěl, takže jsem měl pocit, že se při četbě pohybuji v relativně známém kontextu.

Zajímavě jsou v ději využiti i Etruskové - jako národnostní menšina, která kdysi Římanům vládla, nyní je porobená, ale udržuje si určitou tajemnost. Kniha podává údajnou módu, kdy Římané měli v té době považovat vše etruské za atraktivní.

Detektivka se mi líbila hezky, nevaruji před ní, komu takový experiment připadá lákavý. Ale knihu si schovávat nebudu, pošlu ji dál.


První věta knihy: Občas mě napadá, zda se kdy člověk bude schopen dobrat skutečné historické pravdy.

Poslední věta: Tyto události se odehrály během jeenácti dní roku 693 od založení města Říma, za konzulátu Kalpurniana a Messaly Nigera.


Goodreads: 81 % (ze 1307 hodnocení)
Databáze knih: 90 % (ze 30 hodnocení)


Žádné komentáře:

Okomentovat