18. září 2022

Jiří z Poděbrad očima šaška Palečka a Jana Žižky (Velikáni do kapsy #7, Tomáš Němeček)

Pan Němeček si na mě opět vzpomněl a zaslal mi svou novou knihu.

Sedmá část série životopisných komiksů pro mládež je věnována nominálně životu a dílu p. Jiřího z Poděbrad. Do určité míry však mimochodem pokrývá i život Jana Žižky a celou historii husitů. A jako nášup i tu část vrcholných českých dějin po husitství, která pro mě byla už od základní školy nepřehledná a nezapamatovatelná: habsburské intermezzo po Lucemburcích, po nich exot p. Jiří, následovaný Jagellonci.

Setrvale se snažím, aby mé potomstvo mělo užitek z naučného přínosu série p. Němečka. Takže mám zkušenosti, jak dnešní nesečtělá mládež reagovala na jednotlivé knížky: nechci ten kontrast přehánět, avšak mám pocit, že třeba díl o p. Janu Husovi byl výrazně složitější a čtenářsky těžší, než třeba životopisy p. Jana Ámose Komenského nebo p. Karla IV. Lucemburského. Pamatuju si, že pány Jana Amose a Karla IV. jsem s dítkem proletěl (pod nějakou korupční záminkou) velice snadno. V tomto smyslu si myslím, že p. Jiřík se zařadí spíše k těm složitějším textům.

Naučný efekt se ale vůbec neomezuje na děti: řekl bych, že tato kniha mi asi poprvé podala osobnost husitského krále nějak srozumitelněji a pozitivně.

Kvality série Velikáni do kapsy se nemění a dozrávají: zůstává vřelé zaujetí pro veřejný i soukromý život protagonistů. Koncept stručného životopisného přehledu dovedl autor do spirituálních kvalit: příběh je jednoduchý a jasný; s ponaučením pro dnešek, ale zcela bez anachronismů; pozitivní, ale s vědomím překážek a dilemat. Obzvláště se v části o p. Jiřím povedl obraz jeho charakteru a strategického myšlení: nešel snadnou cestou oportunistické konverze ke katolictví, ale na druhou stranu neustále hledal dialog a dohodu. Kniha zdůrazňuje i chytrou taktiku krále, který pro hájení české samosprávy a vyznání proti tlaku Říma a jiných vnějších a vnitřních odpůrců používal nejlepší zahraniční poradce.

Zvláštní perlou pro čtenáře je vyprávění cesty propagačního českého poselstva po evropských dvorech.

Brusle z Brusele.
 

Kniha se mi líbila hezky a vřele ji doporučuji. Je vzácná svým vyváženým tónem, kterým hovoří o předcích jako rovný s rovným - o lidech stejných, jako jsme my. Nevidí je ani jako nedosažitelné titány, ani jako infantilní primitivy nebo pouhé loutky ovládané silami a strukturami, o jejichž existenci by neměli tušení.


První věta knihy: Král Jiří z Poděbrad se objevuje v českých dějinách jakoby odnikud.

Poslední věta: Proto si ho budou Češi pamatovat ještě dlouho poté, co my už tu dávno nebudeme.


Databáze knih: 100 % (z 1 hodnocení)
(v Goodreads není a zdá se, že definitivně zrušili možnost přidávat nové knihy)


 


Žádné komentáře:

Okomentovat