13. listopadu 2022

Deník diplomata - Irán 1953 (Tristan Roulot, Christophe Simon)

Na konci října jsem kompenzoval letošní absenci dovolené a vyrazil jsem s mladším synkem alespoň na prodloužený víkend do Norimberka. Jako suvernýr jsem si přivezl dnešní komiks.


Už i mladší dítko propadlo osudu dnešní mladé generace, tj. japonské populární kultuře. Proto jsem s ním při víkendových vycházkách absolvoval už návštěvy největších komiksových speciálek i v Praze. Ale musím uznat, že byť je Norimberk téměř třikrát menší než Praha, norimberská geekovská speciálka ty pražské s přehledem poráží. 

Pražské speciálky mají sice i pár komiksů mimo dva hlavní směry: tj. americké korporátní superhrdinské světy a japonské mangy všeho druhu. Ale pokud člověk neholduje těmto pokleslým infantilním dílům, tak výběr v Praze byl zatím vždycky chabý. Oproti tomu mě speciálka na norimberské pěší zóně příjemně překvapila - nezávislým komiksům tam je věnováno mnoho desítek metrů regálů.

Do oka mi nejvíc padl příběh o iránském puči z roku 1953. Jde o letošní francouzský komiks, avšak výtvarné zpracování je krajně konvenční a tradiční. Vyprávění má fiktivní hlavní protagonisty: mladého francouzského velvyslance v Iránu a jeho kamaráda, který pracuje jako jeho řidič a ochranka. Ostatní postavy a celý děj je však rekonstrukcí politických událostí v Iránu roku 1953. 

Knihu jsem si koupil, protože jsem vůbec o této epizodě iránských dějin neslyšel. 

Konspirační teorie nemají dnes dobrý zvuk a všichni pozorujeme, že valem přibývá lidí, kteří se dokonce živí bojem proti nim. Příběh popisovaný touto knihou však budiž dokladem, že existují i případy, kdy za politickým děním skutečně stojí záměry finančních kruhů, tajných služeb a jim sloužících médií.

Islamista za peníze CIA organizuje puč.
 

Příběh iránského puče proti vládě p. Mossadeka si může každý přečíst na wikipedii. Komiks Deník diplomata v doslovu uvádí, že dle dokumentů zveřejněných v posledních letech je potvrzena role CIA a MI5 v odstranění progresivistické vlády p. Mossadeka; ten byl zvolen v demokratických volbách a počátkem 50. let se pokusil nejprve přejednat podmínky podílu iránského státu na výnosech těžby ropy v Iránu ve společném podniku s British Petrol (tehdy se podnik v Iránu jmenoval ještě Anglo-Iranian Oil Company). [Update: Tady jsem asi špatně pochopil text: wikipedie píše, že Irán znárodnil a Anglie se snažila o kompromis, který p. Mossadeg odmítl.] Následně se pokusil celou firmu znárodnit. Znárodnění bylo pro Anglii nepřijatelné, mj. protože potřebovala splatit válečné dluhy z druhé světové války. USA - jakožto věřitel těch anglických dluhů - měly stejný zájem a navíc se obávaly rostoucího vlivu Ruska prostřednictvím iránské komunistické strany, která znárodnění podporovala.

Premiér přijímal návštěvy v pyžamu v posteli.
Ale jinak standard.


Kniha straní spíše záměrům iránské vlády, ale ne slepě. Zobrazuje i historii těžby iránské ropy, kterou vybudovaly počátkem století anglické podniky. Avšak v knize se poukazuje, že 16% podíl Iránu na ziscích z vlastní ropy [Update: wikipedie píše 20 %] byl dlouhobě příliš nízký (zvlášť, když iránský podíl byl ještě dále snižován účelovým vedením účetnictví společného podniku). Tendence knihy je, že Irán měl mít větší podíl na ziscích z vlastní ropy a že odstranění umírněných sil dlouhodobě poškodilo příležitosti Iránu na rozumnou vládu.

Komiks ukazuje ve zkratce všechny hlavní aktéry té politické krize: šáha, premiéra p. Mossadeka, amerického prezidenta a ředitele CIA, iránské islamisty (kteří se stali nástrojem převratu pro USA a Anglii) a komunistickou stranu. Ruská strana v komiksu výslovně nevystupuje, jen je nepřímo zmiňována - hlavně v souvislosti se Stalinovou smrtí.

"Ten muž je nepřítelem kapitalismu".
Aneb deep state v obrazech.


 Stručné podání v útlé knize je nutně schématické, ale i tak se mi četba líbila hezky.


První věta knihy: 26. května 1908, mašhadská poušť, Irán. [Pozn. Bohužel tady jsem zatím neporozuměl rextu  Kniha uvádí poušť "Masshad Soleyman" - zatím jsem nenašel, které území se tím myslí. Region Mašhad se naopak někde uvádí jako úrodný.

Poslední věta: V roce 2013 byla většina dokumentů CIA ve vztahu k operaci TP-Ajax odtajněna, jako například plán na odstavení Mossadegha od moci... avšak až po důkladném zakrytí částí textu.

  

Goodreads: 80 % (ze 7 hodnocení)

2 komentáře:

  1. To jsou nejlepší "recenze" - mají i příběh spojený s pořízením knihy - výlet, zajímavé knihkupectví, skvělé :) Díky

    OdpovědětVymazat