13. května 2023

Zakřivený čas v Kremži (Claudio Magris)

K Vánocům jsem dostal od p. bratra s pí chotí epesní knížečku pěti povídek starého mistra p. Magrise.

Mám z toho dárku velkou radost: p. Magris je autorem knihy Dunaj (psal jsem o ní zde), slavného mezi všemi fanoušky středoevropské habsburské nostalgie.

Pět povídek vydal už jako velice starý pán, u příležitosti svých osmdesátých narozenin. Ukázal tam opět, že umí napsat vynikající text. Povídky jsou psány perspektivou starých ústředních protagonistů, kteří jsou k mnohému ze současnosti lhostejní. Většina z nich jsou významné osobnosti, které jejich okolí uctívá: předpokládám, že takto prožívá svět i p. Magris - uznávaný spisovatel a intelektuál. Starým pánům z povídek je většina dění a lidí kolem nich jedno, nezajímají je a nemíní s nimi ztrácet energii. 

Autorovi se ale povedlo i tuto - jinak čtenářsky nepříliš poutavou - výchozí situaci podat poutavě. Čtenáři se současně dostane i očekávané dávky staré střední Evropy, neboť většina příběhů začíná v různých periferiích a provinciích starého světa a končí v současnosti v Terstu. Opakovaně se připomíná rakouská historie tohoto dnes italského přístavu. Staří protagonisté jsou unaveni moderní současností a soustředěně se noří do vzpomínek na zaniklé prostředí svého mládí: často jsou to představitelé starých středoevropských menšin, které zanikly ve vichřicích moderního bezpráví minulého století - italský obchodník z Moldávie, polský Žid, moravský Němec. Povídky je zachycují na konci života, který je většinou zavedl do Terstu.

Knížka je krátká, má malý formát a sto stránek. Trochu úsměvný je velký rozsah předmluv a domluv, které ze stovky zabírají téměř dvacet stran. Ale to nevadí: my, fanoušci této tématiky, jsme ti poslední, komu by vadila delší předmluva nebo podivný minirozhovor s autorem na konci.

Knížka se mi líbila hezky a mohu ji doporučit.

 

První věta knihy: Když vystupoval z autobusu, přidržoval se madla, dokud se nohou váhavě nedotkl asfaltu.

Poslední věta: Nicméně...


Databáze knih: 86 % (z 27 hodnocení)
Goodreads: 66 % (ze 176 hodnocení)


Žádné komentáře:

Okomentovat