11. července 2023

Caspar Friedrich Friedrich: 1774-1840. Malíř ticha (Norbert Wolf)

Čtenářské okolnosti jsou někdy tak úžasné, že na kvalitách samotné knihy už zas tolik nezáleží. Třeba stručný přehled života a díla německého romantika p. Caspara Davida Friedricha jsem si koupil jako suvenýr z jarního prodlouženého víkendu se synkem v Mnichově, konkrétně v galerijním obchodu ve staré Pinakotéce. Aby volnočasových spojení nebylo málo, přečetl jsem si knížku teď na minidovolené v NDR, leže na rujanské pláži.


Troufl bych si prohlásit, že práce p. Friedricha se hodí k výletně-dovolenkovému rozpoložení. Jsou na první pohled pěkné, slavné a romantické. Ponechávají si však současně i kousek tajemství: v knize se naznačují některé výkladové možnosti obrazů p. Friedricha. Dodnes není jisté, zda a jaký symbolický výklad malíř do svých obrazů vkládal. 

Z hlediska jeho životopisu by skryté významy byly pravděpodobné: byl povahou do určité míry podivín, kniha spekuluje, že v mládí se pokusil o sebevraždu. Pak za dob napoleonské okupace Německa se nadchl plně pro myšlenku odboje a národního sjednocení. K tomu přistupovala silná luterárnská víra, takže vykladači jeho obrazů z této doby vycházejí z toho, že friedrichovská mystika spojuje boha i svobodné Německo.

Metternichovská reakce po porážce Napoleona znamenala nejen zklamání nadějí německých obrozenců, ale i osobní problémy p. Friedricha vyplývající z mizející přízně konzervativního pruského dvora.

Příručka je stručná, ale hodnotím ji velice kladně. Reprodukce obrazů jsou četné, velké a kvalitní. Když jsem se díval na produkci autora p. Wolfa, tak se zdá, že je velkovýrobcem podobných knížek. Avšak přesto jsem nepozoroval žádnou povrchnost nebo intelektuální nedostatečnost. Odbornost a zaujatost komentářů k životu a dílu malíře p. Friedricha je přesně vyladěna pro mou úroveň a malířovy osudy jsou podány tak empaticky, jak to odstup doby a mentality dovoluje.

Rujana v prvém i druhém plánu.
 

A z hlediska turistiky je samozřejmě ideální prohlížet si práce romantického autora, který vynikl mj. právě malbami Českého středohoří a Rujany, když člověk přitom leží celý den na pláži u Baltského moře. 

Kniha se mi líbila hezky, s radostí ji zájemcům o p. Friedricha doporučuji.

Již dříve jsem psal o knize pojednávající speciálně o českých motivech v obrazech p. Friedricha - zde.



První věta knihy: Roku 1817 navštívil švédskýá básník Petr Daniel Amadeus Atterborn německého malíře Caspara Davida Friedricha v Drážďanech.

Poslední věta: Tehdy započalo znovuobjevování tohoto malíře, které není dodnes zdaleka ukončeno.


Goodreads: 83 % (ze 170 hodnocení)



Žádné komentáře:

Okomentovat