6. října 2019

SS-GB (Len Geighton)

Dnešní příspěvek beru jako osobní upomínku probíhajícího politického dramatu kolem brexitu. Zjistil jsem, že mnoho lidí v mém okolí knihu zná; já jsem se k ní dostal až nyní, navíc spletitou cestou.

O knize SS-GB jsem dozvěděl právě přes aktuální zpravodajství o brexitu: na německém portálu Die Zeit komentátorka probíhající debaty v britském parlamentu doporučila starší článek irského autora v Guardianu jako nejlepší čtení o brexitu (článek v Guardianu zde). Irský (!) autor píše v Guardianu (!) o brexitu - tato kombinace mě zaujala.

V tom článku označuje jeho autor vydání knihy SS-GB v roce 1978 za příznačný projev vnitřních pochyb Britů o správnosti tehdejšího vstupu Spojeného království do spojené Evropy.

SS-GB je první ze tří klasických sci-fi příběhů založených na premise vítězství Němců ve válce s Angličany: o dvě dekády později následovala v podobném žánru Otčina a Muž z vysokého zámku.

SS-GB zobrazuje atmosféru okupované Anglie koncem r. 1941, několik měsíců po kapitulaci. Dějištěm je policejní ředitelství Scotland Yard, v jehož čele stojí německý generál SS. Hlavním protagonistou je nejlepší vyšetřovatel z oddělení vražd, p. Douglas Archer. Příběh začíná jako detektivka o vyšetřování vraždy, ale rychle se z ní stává mezinárodněpolitický thriller, v němž hraje roli anglický král internovaný Němci v Toweru a samozřejmě též vývoj atomové pumy.

Všeobecnou skleslost a beznaděj ilustruje okolnost, že děj počíná při londýnských oslavách týdne německo-sovětského přátelství, jehož vrcholem má být exhumace ostatků p. Karla Marxe z londýnského hřbitova a jejich slavnostní přenesení do Moskvy.
Rozložil na stůl ranní noviny. Na titulních stránkách všech listů bylo velkým písmem oznamováno zahájení Týdne přátelství. S určitou ironií si Douglas povšiml, že nacistický plátek v Londýně, Die Englische Zeitung, nedělal prakticky nic víc, než že otiskl oficiální oznámení ve zdobeném rámečku na titulní stránce. Na druhé straně Daily Worker věnoval celé události čtyřstránkovou reportáž s nadpisem "Britští dělníci volají Vpřed" s fotografiemi ruských a britských představitelů, kteří měli oslavě přihlížet z tribuny.
SS-GB mohu vcelku doporučit, je to podařené žánrové čtivo v tradičním stylu. Brožura má 270 stránek, rozdělených na 40 kapitol: každou sedmi až osmistránkovou kapitolu jsem četl rychle a s potěšením. Špionážně-odbojová zápletka je však dost zamotaná a nemohu zaručit, že jsem v každé chvíli přesně chápal, kdo je kdo a proč co dělá.

Podle knihy natočila BBC v r. 2017 televizní minisérii, která byla uvedena i na ČT s českým dabingem. Minisérii jsem po přečtení knihy zkoukl; je však myslím o poznání méně zajímavá než knižní předloha. Zatímco u knihy komorní ladění pomalého ponurého děje nevadí, protože čtenář si vše chybějící doplní sám v mysli, TV adaptace vyzněla bezradně - krasavci v kostýmech nenechávají moc prostoru pro fantazii.


První věta knihy: Berlín, 18.2.1941. Kapitulace - anglický text.

Poslední věta: Z okna viděl vůz generála Kellermana, jak jede k hlavní bráně a vlaječky na stranách se třepetají ve větru.


Goodreads: 75 % (z 5688 hodnocení)
Legie: 71 % (z 8 hodnocení)
Databázeknih: 67 % (ze 17 hodnocení)

Žádné komentáře:

Okomentovat