28. října 2019

Život s vysokou inteligencí (Monika Stehlíková)

E-knihu Život s vysokou inteligencí mi poslala manželka, která si ji zakoupila a líbila se jí. Díky elektronickému formátu jsem knihu naposlouchal čtenou syntetickým hlasem během několika dlouhých běhů.


Má zákonitá polovička byla touto knihou nadšena; hovořila o tom, že přináší myšlenky, které tam viděla zformulovaných poprvé.

Mně osobně se kniha líbila hezky, ale bezmeznému nadšení jsem nepropadl.

Je třeba upozornit, že název Život s vysokou inteligencí nevystihuje přesný obsah: ve skutečnosti se autorka věnuje lidem, které označuje jako nadané. Často bývají vysoce inteligentní, ale vysoká inteligence není nutným znakem  pojmu, jak ho ona užívá. Za nadané lidi považuje i jiné kategorie lidí, například osoby výjimečně citlivé, až přecitlivělé. Z odlišnosti pramení pak problémy těchto osob v praktickém životě.

První část knihy je věnována abstraktnějším otázkám, především definici pojmu nadaných. Následně autorka rozebírá problémy nadaných v dětství a v dospívání, ale i v dospělosti - v práci a v partnerství.

Ve druhé části přechází publikace do konkrétních kapitol: čtenář si může mj. udělat jednoduché testy, aby získal představu, zda a nakolik se problémy nadaných týkají i jeho samého.

Pí Stehlíková poskytuje i několik drobných tipů na duševní hygienu: u těch však musím poznamenat, že pro meditačními kroužky protřelé veterány příruček osobního růstu - jako kupř. pro mě - byla tato cvičení stará vesta; byť souhlasím, že jsou dobře zvolená. Například doporučení sepisovat si na konci každého dne tři věci, které se toho dne povedly, a uvědomit si důvod.

Přestože mě žádná jednotlivost neohromila, nevylučuji, že hlavní myšlenka této knihy mi možná zůstane do budoucna jako setrvalá inspirace při uvažování o problémech mých blízkých, případně mých vlastních.

Osvěžující ve srovnání s četbou jiných prací v oboru populární psychologie je, že autorka je silně zakotvena ve francouzském kontextu, s čímž jsem se jako čtenář zatím nesetkal.

Celkově pí Stehlíková píše v naprosto vlídném a chápavém tónu. Čtenář není veden k tomu, jak se pokusit rychle osobně vyrůst, ale jak pochopit a akceptovat sebe sama.

Z reakce pí manželky i z toho, že v knize citované zkušenosti dotčených nadaných lidí jsou často podávány z ženského pohledu, dávám ke zvážení hypotézu, že kniha může být častěji blízká ženskému čtenáři.


První věta knihy: Tato kniha je napsaná především pro vás, nadané a citlivé lidi, kteří si někdy připadáte, že sem nepatříte, nechápete druhé lidi, jejich motivaci ani jejich způsob myšlení a oni nechápou vás.

Poslední věta: Budou velkou hodnotou pro jejich budoucí osobní i profesní život.


Goodreads: 75 % (ze 33 hodnocení)
Databázeknih:  86 % (z 53 hodnocení)




Žádné komentáře:

Okomentovat