22. srpna 2021

Zámek Kynžvart: zámek plný pokladů (Miloš Říha)

Brožuru o zámku Kynžvart jsem si koupil na místě samém, když jsem tam před pár týdny byl s potomstvem na výletě. Publikace sice nemá ani 30 stránek, ale má ISBN, tak by se dalo i tvrdit, že jde o regulérní knihu.


O brožuře samé bych napsal jen tolik, že informuje stručně o historii zámku Kynžvart a přináší hlavně fotografie. Již od třicetileté války je sídlo spojeno s rodem Metternichů a svůj vrchol prožilo v osobě ministra a státního kancléře p. Klemense Václava Lothara Metternicha. Ten si zvolil Kynžvart za své hlavní sídlo a toto zapadlé západočeské místo se tak stalo reprezentativní kulisou mnoha jednání na vysoké úrovni. (Při prohlídce průvodce zmiňoval i monstrózní počet milostných dobrodružství p. Metternicha - přesný počet jsem bohužel zapomněl, myslím, že počet partnerek byl v řádu vyšších stovek. Starý dobrý kancléř byl bezpochyby top shagger a zámek musel být svědkem i mnoha událostí osobního rázu.)

Důvod, proč o brožurce vůbec píšu, je, jak silně na mě zámek zapůsobil. Ani si nepamatuji, jestli jsem tam byl někdy jako dítě. Když jsem tam nyní přijížděl, tak jsem byl malebností a krásou této památky a jejího krajinného umístění ohromen. Jistě svou roli hrálo slunečné letní odpoledne posledního dne dovolené. 

Ale i objektivně si myslím, že první dojem, kdy se z úzké příjezdové silničky lemované alejí otevře pohled přes mlýnský rybník a louku na zámek na vyvýšeném pozadí, je objektivně úžasný.

Repro jedné stránky z brožury ukazuje
nahoře historickou fotografii obelisku
k uctění císařů p. Františka I. a p. Ferdinanda Dobrotivého.
Spodní snímek (foto: p. Jan Gryc) přináší
pohled z příjezdu k zámku.

Průvodce říkal, že po celá devadesátá léta (a možná ještě nějaká léta po tom) proběhla celková rekonstrukce objektu asi za půl miliardy a vynaložené úsilí je na památce vidět.

 

Až budu velký, taky si dám na vstup do zámku
velkým zlatým písmem své jméno (foto: já).

Neprocházel jsem si zatím celý zámecký park - rád bych se na místo vrátil a turistické mezery vyplnil.

Kontrast přetrvalé krásy a minulé slávy tohoto místa se současným zapadlým charakterem území mezi Chebem a Tachovem je mocný. Z pohledu dnešního návštěvníka je šokující, proč právě zde si přední mužové tehdejšího světa si nechali vybudovat sídlo, které už by dnes nikdo nedovedl ani napodobit. 

Závěrem ještě poznačím, že v 50. letech na Kynžvartu uspořádával kabinet kuriozit spisovatel p. Ladislav Fuks, jehož se bude týkat jeden z nejbližších zápisků na blogu.


První věta knihy: Mimořádné schopnosti a osobní charisma některých členů rodiny Metternichů spolu s unikátním soustředěním knih, rukopisů, uměleckých sbírek a historických památek, mnohdy s pečetí vzácné historické autenticity, dále vpravdě evropský kulturní rozměr, podpořený přítomností nebo díly velkých osobností evropské kultury - to vše na kynžvartském zámku přispělo k vytvoření natolik inspirativního prostředí, že je o něm možné bez nadsázky hovořit jako o "fenoménu Kynžvart".

Poslední věta: K postupné obnově parku včetně rekonstrukce cest a pěšinek dochází teprve v posledních letech.


Goodreads: 80 % (z 1 hodnocení)
Databáze knih: dtto


Žádné komentáře:

Okomentovat