21. února 2020

Na cestách s Franzem Kafkou (Jan Jindra, Judita Matyášová)

Čtenáři mého blogu vědí, že jsem chytlavý na kafkovské a kafkologické artefakty. Když jsem u kolegyně z meditačního kroužku viděl knihu fotografií lokalit, která dr. Kafka navštívil, musel jsem si ji půjčit.


Autoři publikace se snažili navštívit a zachytit co nejvíce míst, která dr. K. osobně prokazatelně navštívil. Kniha obsahuje kolem 70 lokalit v tu- i cizozemsku.

Kniha je krásně a uměřeně vypravená: každému místu je většinou věnována jen jedna černobílá fotografie a jedna až dvě stránky popisující okolnosti Kafkova pobytu, většinou s citátem z jeho deníků či dopisů.

Jakožto matador kafkovských publikací bych jako hlavní přínos průvodce Na cestách s Franzem Kafkou označil nebývale realistický pocit, který ve mně vyvolaly zejména snímky pražských kanceláří, v nichž pracoval. Přeci jen  veškeré pitvání jeho života, natož pak jeho literární dílo, jsou obestřena mnoha sentimentálními dojmy a pocity, které si do četby jako čtenář vkládám.

Naproti tomu aktuální snímek holé pražské kancelářské místnosti dává možnost uvědomit si intenzivně, že životní příběh dr. K. není - přes všechna (pře)vypravování - pohádkou, ale byla to zkrátka jedna pražská existence, jako i ta naše.


Doufám, že mohu pro blogýsek využít pro ukázku licenci
k mé oblíbené fotografii z knihy. Jde o kancelář prvního zaměstnání
dr. K. v komerční pojišťovně na Václavském náměstí. (Snímek: p. J. Jindra)

Při hledání lokalit přispěli autoři drobně i k historickému bádání, neboť například právě u fotografie kanceláře na Václaváku identifikovali dle deníkové zmínky o jarním slunci dopadajícím na pracoviště konkrétní místnost, kde Mistr zkoušel začít kariéru v mezinárodním finančnictví.

Vždycky zůstane otevřená otázka, jaký konkrétní přínos dnes má fotografovat domy, v nichž se před sto lety nějaký spisovatel stavil na dovolené. Přinejmenším je však tato kniha dokladem, že nikdy není pozdě začít po kroku uskutečňovat svůj plán; neboť - právě třeba u fotografie na ukázce - stihli tvůrci zachytit prostor ještě ve staré podobě, která pamatuje dr. K. Tento prostor však krátce po pořízení snímku definitivně zmizel a byl nahrazen moderní budovou.

Závěr laboratorních prací: i přes notně prosité a provařené téma knihu doporučuji. Působí jemně a spíše jen naznačuje. Fotografie jsou velice pěkné, čtenář jimi není zahlcen a otevírají cestu k vlastní představivosti.


První věta knihy: "Franz Kafka, to byl ten slavný spisovatel, který žil v Praze?" řekne si zřejmě většina z nás.

Poslední věta: To je podstata kouzlení, které netvoří, ale přivolává.


Goodreads: 73 % (ze 3 hodnocení)
Databáze knih: 90 % (z 12 hodnocení)

Žádné komentáře:

Okomentovat